Umíte nakrájet sýr?

Krájíte tuto výživnou pochoutku s respektem ke konzistenci a tvaru, abyste si mohli plně vychutnat její skvělou chuť? Pro jistotu si pojďme připomenout alespoň základní pravidla krájení sýra.

Na noži záleží

Ano, sáhnout po vhodném noži, to je základ krájení potravin obecně. Důležité je, aby byl pěkně ostrý. Na tvrdé sýry typu parmigiano reggiano, je třeba použít nůž s odolnou špičkou, na měkké typu gorgonzola použijte strunový nůž, pomoci si můžete lopatkou. Pozor: Nikdy nepoužívejte nůž na pečivo s pilkou.

Respektujte tvar

Kulaté a hranaté sýry krájíme jako dort, pěkně na plátky. Pokud máte v ruce váleček, například kozí tvarohový sýr, krájejte ho jako knedlík, plátky by měly být alespoň jeden centimetr tlusté, aby se při krájení nebořily. Pokud krájíte trojúhelník, např. brie, ideální jsou plátky.

Sýrová mísa – nač dát pozor

Především na to, aby méně výrazné sýry nepřebíraly aroma těch výraznějších, je proto třeba krájet nejprve méně aromatické, následně více aromatické, profíci dokonce očišťují nůž kouskem pečiva. Aby dosáhli perfektního řezu, především u měkčích sýrů, namáčejí nůž do teplé vody. Dbejte na to, ať se na sebe sýry nelepí, nechte jednotlivé druhy, aby si od sebe zachovaly decentní (několikamilimetrový) odstup.

Géramont le Snack krájet nemusíte, stačí ho odtrhávat. Ideální na piknik nebo pro děti.

A co dodat závěrem? Přeci, že sýr chutná nejlépe se sklenkou vína. Jak je správně kombinovat, si prozradíme zase někdy příště. Krásný den přeje Chobotnice!