Malá exkurze do korejské kuchyně

Před několika dny mě zvídavost a touha objevovat nové chutě zavedla na kurz korejské kuchyně. Po jeho úspěšném absolvování  zcela bez úrazu, navzdory ostrosti nožů a snaze rychle zapadnout mezi profíky, mohu kurz vřele doporučit každému, kdo touží po oživení jídelníčku nebo chce příjemně překvapit své přátele.  Jako malou ochutnávku jsem pro vás vybrala JAPCHAE.

JAPCHAE – nudle ze sladkých brambor s masem a zeleninou

Suroviny pro 4 osoby: 200 g batátových nudlí, 250 g hovězí kýty, 1/2 zelené papriky, 2 mrkve, 1 cibule, 3 houby shitake, sójová omáčka, sezamový olej, pražený sezam, drcený česnek, rýžové víno, sůl, cukr, pepř, olej.

Postup:

  1.  Nudle namočíme na 2 hodiny do studené vody, scedíme.
  2. Maso nakrájíme na nudličky, přidáme 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci cukru, 1 lžíci rýžového vína, 1/2 lžíce drceného česneku, 1 lžičku sezamového oleje, špetku pepře a necháme 15 minut marinovat.
  3. Zeleninu a houby také nakrájíme na nudličky.
  4. Houbové nudličky promícháme s 1 lžící sójové omáčky, 1 lžičkou cukru, 1 lžičkou drceného česneku a 1 lžičkou sezamového oleje a necháme 15 minut marinovat.
  5.  Nudle vložíme do vroucí vody na 3 minuty a slijeme.
  6. Houby s masem zprudka osmahneme na pánvi.
  7. Na pánvi osmahneme zeleninu, každý druh zvlášť.
  8. Nakonec do pánve nalijeme 2 lžíce oleje, 2 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce cukru, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci sezamových semínek a špetku pepře. Jakmile omáčka začne bublat, přidáme nudle, maso, zeleninu a vše zlehka promícháme.

Zdroj: KURZ MAKROAKADEMIE  AUTENTICKÁ KOREJSKÁ KUCHYNĚ 14. 9. 2023  aKOREJSKÁ rychlá a jednoduchá KUCHAŘKA, SHIN FOOD

Pokud Vás korejská kuchyně chytne za jazyk, můžete si kuchařku pořídit. Mimochodem SHIN FOOD je předním dodavatelem korejských potravin na český trh. Korejské potraviny koupíte v MAKRO nebo na www.shinfood.com.