,,Buon giorno, sí, conosco la cucina italiana, ale vlastně znám jen pizzu, špagety a gnocci, které navíc špatně vyslovuji. O proseccu si myslím, že se pěstuje z odrůdy prosecco . . . “
Nechcete být v italské restauraci za burany a křoupy? Než tam vyrazíte, přečtěte si náš článek, vyhnete se tak cejchu hloupého turisty.
Správná výslovnost
Nemusíte se nijak zvlášť biflovat italštinu, ale je dobré, naučit se správně vyslovovat názvy základních pokrmů z jídelního lístku. Dejte si pozor zejména na noky – italsky gnocci, které nevyslovují se „gnoči“ nebo „gnoky“, nýbrž pěkně měkce „ňóky“.
Capuccino k obědu
Tím jsou především čeští a američtí turisté v Itálii proslulí, místní je poznají právě podle toho, že kapučíno nepijí ráno, ale lijí ho do sebe prakticky kdykoliv, kdežto po 11. hodině si žádný Ital šálek espressa s mléčnou pěnou neobjedná. Podobné faux pas způsobíte, když si objednáte piccolo a pak se rozčilujete, že máte v kávě málo vody.
Parmazán vás prozradí
Turisty stejně tak prozradí, že si zasypou parmazánem celý pokrm, zejména Češi, když už je to v ceně a italský parmazán volně k dispozici na stole je (zatím ještě) dražší než český eidam. A pokud si posypete parmazánem mořské plody nebo těstoviny s mořskými plody, pak si rovnou ještě nasypejte na hlavu popel.
Prosecco není odrůda
A na závěr si dáme sklenku prosecca, které za svůj název vděčí městu Prosecco nedaleko Terstu, kde před stovkami let vzniklo. Odrůda, ze které se vyrábí, se jmenuje Glera a musí tvořit minimálně 85%. Zbytek pak lze doplnit jinými odrůdami.
Tak na zdraví! Mimochodem s těmito znalostmi můžete zaperlit nejen v Římě, Bologni či Bibione, ale také v italské restauraci v Praze nebo kdekoli jinde.