Chcete prachy? Jezte čočku!

Kilo čočky stojí pár korun, takže ušetřené peníze za výdaje na jídlo můžete nasypat do prasátka a ušetřit si třeba na . . . Na co vlastně? Na dovolenou? Na novou lyžařskou kombinézu? Na lístky do divadla nebo do kina? Romantickou večeři v luxusní restauraci? Momentálně nám nezbylo příliš materiálních radostí, ze kterých bychom se mohli těšit, ale nebojte, ale žádný průser netrvá věčně.

Takže jezte luštěniny a šetřete! Drobáky se vždycky hodí. Nehledě na to, že čočku přeci jíme na Nový Rok právě proto, abychom v něm měli peníze.  A pokud vás nebaví otřepaná klasika v podobě hnědého kopce s kusem uzeného či vejcem a kyselou okurkou, jděte na to jinak. Vyzkoušejte náš recept:

Novoroční papriky plněné červenou čočkou

Suroviny (na 6 porcí): 6 paprik, 1 cibule, 1 mrkev, 2 plátky slaniny nebo kus špeku, 3 lžíce olivového oleje, 100 g červené čočky, koření na grilovanou zeleninu (nebo podobná směs), pepř, sůl, 1 lžíce sweet chilli omáčky

Postup:

  1. Papriky omyjeme a vydlabeme.
  2. V pánvi na lžíci oleje zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno pokrájenou slaniny či špek, kousky paprik z okolí stopky, nastrouhanou mrkev, červenou čočku a vše opražíme.
  3.  Zalijeme trochou vody, přidáme koření a sweet chilli, promícháme, podusíme.
  4. Směsí naplníme papriky, které naskládáme do skleněné pečící nádoby, pokapeme zbylým olejem a pečeme cca 45 minut až hodinu na 190 stupňů.
  5. Podáváme jako předkrm nebo druhou přílohu k pečenému masu a bramborám.

Dobrou chuť a spoustu peněz v novém roce přeje Chobotnice!